NOGOMETNO-KOŠARKARSKE VRAGOLIJE

Učenci! Na posnetku je bivši učenec naše šole, ki se je odločil, da bo poiskal vrsto rekreacije, ki jo bo smel izvajati kljub koronskim ukrepom. Odločil se je za nogometno-košarkarske veščine. Naj dodam, da je za to vrsto rekreacije potrebno imeti kar nekaj nogometnega znanja, kreativnosti, predvsem pa vztrajnosti in potrpežljivosti. Za posnetek, ki traja nekaj minut, je fant porabil približno 12 ur vztrajnega ponavljanja.

Zaradi vsega naštetega sem izbral ta posnetek, da vidite, da je kljub omejitvam možno z rednim delom, vztrajnostjo, pridnostjo, predanostjo in predvsem z obilo dobre volje in optimizma marsikaj doseči.

Vsak izmed vas ima neke odstopajoče vrline in sedaj je čas, da jih udejanjite in se jim bolj posvetite.

Želim vam vesel december in prijetno in koristno izkoristite prosti čas.

Andrej Lapuh

VAJE — NOGOMET (25. 11. 2020)

Andrej Lapuh je pripravil kopico zanimivih nogometnih vaj.

PRISPEVKI UČENCEV 8 (26. 5. 2020)

Medtem, ko so učenci do tretjega razreda že v šolskih klopeh, se ostali (zaenkrat) šolamo še na daljavo. In ker ste zelo pridni in nam pošiljate svoje prispevke, jih mi objavljamo. Veseli jih bomo tudi v prihodnje! Vaši učitelji športa!

PRISPEVKI UČENCEV 7 (18. 5. 2020)

Medtem, ko so nekateri učenci nazaj v šolah, smo drugi še vedno tako – na daljavo. Nič hudega, saj zdaj nam to že gre. Pred vami so novi filmčki in slike, ki ste nam jih poslali prejšnji teden. Uživajte! Učitelji športa

PRISPEVKI UČENCEV 6 (11. 5. 2020)

V poštni nabiralnik učiteljev športa je spet prišlo nekaj vaših slik in filmov, ki jih z veseljem objavljamo. Lep pozdrav, učitelji športa!

MOJ ŠPORTNI DAN (18. 5. 2020)

Živa iz 6. c je navdušena pohodnica in raziskovalka. Nekaj utrinkov je delila z nami.

ANNINE ZAHTEVNE VAJE  (13. 5. 2020)

Anna nam v svojem filmu dokazuje, da ji počitek ni pobral prav nič moči in spretnosti. Če kaj, potem ji je premor samo koristil. Že v naprej vam svetujem, da če boste poizkušali delati iste vaje kot Anna, se dobro ogrejte in po potrebi težavnost vaj prilagodite. Anna, BRAVO!

KAKO SMO PRVIČ PREHODILI PST (11. 5. 2020)

V zadnjih tednih in mesecih, ko se nam je življenje postavilo na glavo, je včasih težko zbrati dovolj volje in tudi poguma, da se česa lotimo, da pri čem vztrajamo. Da se to kljub trenutnim razmeram da in zmore, vam bodo v svoji predstavitvi dokazali Taras, Vita in Adam Slapšak, ki so v sedmih urah obhodili celotno Pot ob žici. Kjer je volja, tam je pot, pravijo Taras, Vita in Adam, ki hodi v drugi razred, in dodajajo Pot okoli Ljubljane.

PRISPEVKI UČENCEV 5 (5. 5. 2020)

Čeprav so bile prejšnji teden počitnice, se je v nabiralniku učiteljev športa nabralo nekaj vaših prispevkov in z veseljem jih objavljamo. Lepo vas pozdravljamo, učitelji športa.

TEČEMO 2 (22. 5. 2020)

V prvem delu Tečemo! smo spoznali osnove teka. Sedaj, po nekaj tednih teka, pa se mogoče lahko podamo na malo bolj zahtevne poti in se na njih preizkusimo v teku. Veliko zabave pri teku vam želimo vaši učitelji športa.

TEČEMO (4. 5. 2020)

Tek je eno izmed najbolj naravnih gibanj, pa vendar pri učencih ni vedno najbolj priljubljen. V želji, da se to spremeni in, da vam tudi tek popestri vsakdanjo vadbo na daljavo, sva učitelja Andrej in Miha pripravila nekaj napotkov za tiste, ki se boste prvič začeli bolj posvečati tej izjemno priljubljeni rekreaciji.

ZGODOVINA OLIMPIJSKIH IGER (Bor Peče, 5. a; 5. 5. 2020)

Bor nam v svojem filmu, ki sta ga naredila z bratom Tevžem, odlično predstavi Olimpijske igre od antike do današnjih dni.

PRISPEVKI UČENCEV 4 (20. 4. 2020)

V preteklem tednu ste nam spet pridno pošiljali različne prispevke in zbrali smo jih v kratkem filmu.

WHEEL OF NAMES (23. 4, 2020)

Zanimiv predlog vadbe nam je poslal Filip (6. c). Gotovo bo prišel prav še komu.

VADBA V NARAVI Z ANAMARIJO (20. 4. 2020)

Anamarija iz 5.a nas bo popeljala v bližnji gozd in nam pokazala nekaj vaj, ki jih tam dela. Če boste sledili njenemu zgledu, boste preživeli dan prijetno in koristno.

PRISPEVKI UČENCEV 3 (14. 4. 2020)

Zelo smo veseli, ko prebiramo vaša besedila in gledamo vaše slike in filme. V temle filmu smo jih nekaj zajeli. Pridno nam pišite in pošiljajte material, saj tako vidimo, kaj vam je všeč in česa si verjetno želite še več. Naslov za vaše prispevke je mjuvan@yahoo.com.

ATLETSKA ABECEDA (10. 4. 2020)

Lili Križnar iz 7. b predstavlja nekaj osnovnih atletskih vaj pod geslom: Migaj z mano.

PRISPEVKI UČENCEV 2 (6. 4. 2020)

VADITE Z NINO (6. 4. 2020)
Nina Davidovič 8.c in njen brat Domen sta nam poslala izjemen video z različnimi gimnastičnimi vajami. Domen – ki je že prejšnji teden posnel film s sestro Leo – in Nina nama pokažeta nekaj vaj, ki jih lahko vsi naredimo, pri tistih težjih pa je bolje, če smo samo gledalci. Pred vadbo se ogrejte in po njej naredite raztezne vaje.

VADITE Z AŽBETOM IN LIZO (6. 4. 2020)
Ažbe iz 5.b in sestra Liza iz 2.c sta nam poslala zanimivo vadbo. Tek sta začinila še s klancem na katerem sta izvajala različne vaje. Pri tem sta se očitno zelo zabavala in prav bi bilo, da ju posnemate. Pred vadbo ne pozabite na ogrevanje in po njej na raztezne vaje. Tri, štiri, zdaj!

VADITE Z ZARJO – 2 (6. 4. 2020)
Zarja iz 5.c je ena naših rednih dopisnic, saj nam s svojimi prispevki pridno pomaga polniti naše in vaše športne vsebine. Tokrat je pripravila film z malo težjimi gimnastičnimi vajami, ki niso prav za vsakega. Pred začetkom vadbe se ogrejte, po njej pa naredite raztezne vaje. In ne pozabite umakniti vaz ter podobnih krhkih predmetov, če katera izmed vaj ne bo šla ravno po načrtu. Uživajte z Zarjo!

Lili iz 7.b nam je poslala sklop gimnastičnih vaj, ki so zelo koristne za ogrevanje pred vsako športno aktivnostjo. Lili vaje zelo lepo in nazorno predstavi, tako da ni več izgovora, da se pred vadbo ne bi dobro ogreli!
GIMNASTIČNE VAJE Z LILI: (https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=EQcKV7RoeGK3O7ilhdBJ0mcb)

TRENIRAJTE Z LEO IN DOMNOM: (https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=b2KmQpNSigloppgnUPNPYAyx)

VADITE Z ZARJO (https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=SMirTZPmc8ERaHOTtJ0IJKC6)


NIP ŠPORT (4., 5. in 6. razred)

Pri neobveznem izbirnem predmetu Šport v 4., 5. in 6. r., smo učitelji Alenka, Andrej in Miha ugotovili, da potrebujete še eno oceno. Staknili smo glave in poizkusili doreči, kako boste pridobili to oceno. Učitelj Andrej je predlagal, da bi pretekli maraton (42km), učiteljica Alenka je predlagala, da vsak naredi vajo na parterju, ki vsebuje vsaj eno dvojno salto, na vašo srečo pa je zmagal moj predlog. Vsa navodila so v posnetku. Želimo vam veliko uspeha!


FRNIKULANJE

Včasih, ko je bil vaš učitelj približno toliko star kot vi in trapast še malo bolj, smo bolj malo viseli za računalniki, na televiziji ni bilo nikoli nič pametnega, internet pa je bil takrat še bolj snov znastveno-fantastičnih filmov. Uporabljali pa smo izjemen prostor za prosti čas, ki se mu je reklo ven. Kajti, ko si šel ven, si šel na dvorišče. Ena izmed glavnih iger na dvorišču, je bilo frnikulanje, zabava, ki je združevala napetost računalniške igre fortnite ter ročne preciznost in to v resničnem svetu.


TANČULA

Tančula je pravzaprav drugo ime za ristanc, a se od njega razlikuje v kar nekaj podrobnostih. Ime tančula spominja na ples in res je igra nekoliko podobna plesu, saj morata biti soigralca usklajena. Nikakor pa igra ni lahka in je potrebno kar nekaj vaje, da postanemo dobri v njej. Veliko zabave pri igri vam želimo učitelji športa.


ZLATI SONČEK – 3. RAZRED

Čeprav imamo pouk na daljavo, bomo tudi letos opravili naloge za Zlati sonček. Izmed šestih nalog izberite tri in jih naredite. Pri opravljanju se posnamite ali slikajte in slikico ali film pošljite na naslov mjuvan@yahoo.com. Veliko uspeha pri nalogah!


TEK VZVRATNO

Pozdravljeni učenci in učenke!

Danes vam bom predstavil tek vzvratno po rahlem bregu navzgor ali po travnati ravnini. Takšen tek razvija kar nekaj motoričnih sposobnosti:
– eksplozivno moč nog,
– vzdržljivost,
– ravnotežje,
– orientacijo v prostoru,
– izboljšanje reakcijskega čas.

Pred tekom zadenjsko se je potrebno ogreti s počasnim običajnim tekom in z gimnastičnimi vajami. Nato naredimo 5 ponovitev teka vzvratno ( 100 korakov ). Po vsaki seriji stresemo noge s hopsanjem do izhodiščne točke. OPOZORILO: Pod nobenim pogojem ne tecite po bregu navzdol in če boste tekli po ravnini, naj bo to trava in nikakor asfalt, beton ipd.

Za konec naj vam povem, da je tak tek prakticiral pred svojim vsakim pomembnim nastopom izjemni športnik Marijan Beneš. A on je tekel 2 km v breg. Namenoma nisem napisal v katerem športu je nastopal. To naj bo vaša naloga, da sami “poguglate” in ugotovite.

Veliko veselja in vztrajnosti vam želim ter ostanite zdravi.

A. Lapuh


SPRETNOSTI NA KOLESU

V filmčku pred vami, si lahko ogledate nekaj načinov, kako izboljšati vožnjo kolesa. Oglejte si posnetek, poskusite in postanite spretni na vaših kolesih.


GREMO NA HRIB

Že mogoče, da ne smemo ven iz naše občine, a v ljubljani najdete kar nekaj gričev, ki so zelo primerni za pohodništvo. Da bi imeli na poti nanje čim manj težav, vam bom natrosil nekaj nasvetov, zaradi katerih boste, upam, vzljubili hojo v klanec. Prilagam pa še povezavo, kjer skočite na spletno stran Jakopičevega planinca. Tam vas čaka nekaj iger, ki gotovo preženejo dolgčas na takem izletu. PA NE SPET NA HRIB! – Jakopičev planinec


ŠPORTNA ZVEZDA

Včasih zmanjka idej za vadbo. takrat vam lahko na pomoč priskoči športna zvezdica, ki jo lahko naredite kar sami. Veliko zabave vam želimo, učitelji športa.


ROLANJE

Učitelji tretjih razredov vsako leto pripravimo tečaj rolanja. Ker je zunaj lepo vreme in je ravno pravi čas za rolanje, sva učitelja Miha in Andrej pripravila 2 filma. V prvem filmu se boste spoznali z osnovami rolanja, v drugem delu pa je prikazanih nekaj nadaljevalnih vaj. Učitelji vam želimo veliko užitkov ob spremljanju posnetkov in seveda ob pravem rolanju. Pa ne pozabite na VARNOST.

1. del: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=X2bNYFZUodC8XZDRjVX9pqdL

2. del: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=fiZrnPjPGJxLVsgoA2jPt3GQ


DISK GOLF

Disk golf je športna panoga, ki jo v svetu pa tudi pri nas igra kar nekaj navdušencev. Kot že ime pove, je podobna golfu le, da jo igramo s frizbee-jem. Ker pa igrišč pri nas ni veliko in v teh časih ni preveč pametno zahajti daleč od doma, bomo mi disk golf igrali kar pred domačim pragom. Uživajte!  Učitelji športa.

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=kcaFo8VXhabMJdfFlySVdAgk


ŠPORTNA IGRA: VSE ZA PIŠKOT

Kdo bo dobil piškot? Igra tega tedna se dogaja na računalniku oziroma kakšni drugi napravi: a še vedno bo potrebno imeti nekaj znanja, sreče in športne vzdržljivosti, da se boste lahko na koncu posladkali s čokoladnim cookijem.

https://view.genial.ly/5e9436ea82c07e0d857ee600/game-vse-za-piskot

PS: piškot ni priložen k igri…


TEDENSKI IZZIV

Izzivi so zabavni, še posebej, če nas na koncu čaka nagrada. Pa samo pri miru bo potrebno stati. Čisto pri miru. In na koncu izziva vas čaka čokolada. Mogoče! Veliko zabave vam želimo učitelji športa.

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=a2GhFGNaJ3X5pRpnTLRo9OvS

Tokratni izziv je tako lahek, da ga lahko naredite sede in to z mezincem. No, ne z mezincem, ampak s palcem in kazalcem. Če vam uspe, pošljite posnetek na mjuvan@yahoo.com. Veliko zabave vam želimo učitelji športa.

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=TSVnhIbkfZVjHRkjxWESQMtt

Tokratni izziv je ne nevaren, no, ni nevaren, čeprav malo pa je nevaren. Ma, sploh ni nevaren, samo preden se z njim spoprimete se morate nujno ogreti. Učitelj Miha se ni in posledice…. No, posledice so vidne v izzivu. Veliko uspeha vam želimo učitelji športa!

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=J1bbXmOKUjVyJmTfYVYIeaSk

Tokratni izziv ne bo težek, bo pa še vedno izziv, saj se boste za zmago morali pomeriti s svojimi domačimi. Posnamite se in nam pošljite posnetek! (še posebej v primeru, če boš prav ti družinski zmagovalec). Veliko zabave vam želimo, učitelji športa: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=s2PLSOTtMeXPbSBceN0mU6Q3

Tokratni Tedenski izziv mi je poslala prijateljica Marjeta, ki je učiteljica na OŠ Zalog. Za njega bo potrebna mešanica ravnotežja in moči. Kot boste videli, nujno potrebujem vašo pomoč. Pred izvajanjem izziva se morate nujno ogreti. Preizkusite se: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=C1fY7qcaEfWZcR9gXT27DQqJ

Tokratni izziv na prvi pogled spet ne zgleda posebej zahtevno, a ko si na tleh in, ko si sam…. takrat pa ni več tako lahko. Preizkusite se in nam pošljite svoje uspešne ali pa neuspešne poizkuse. Veliko zabave vam želimo učitelji športa: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=P2USYjJiJadgsMKSTWcBRFUk

V tretjem tedenskem izzivu boste lahko preizkusili vašo reakcijsko hitrost in spretnost. Pripravil ga je Andrej Sosič: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=O1hjmJcLMNQRBZgUFbeUZfvk

V tedenski izzivu dva boste potrebovali vse, kar ste potrebovali v prvem, razen lista papirja, zato pa boste morali na pot do rešitve izziva vzeti plastenko… Veliko zabave vam želimo učitelji športa. https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=I1XEVPhPIt9TaqY4ZOBWfw3Q

Biti doma ni lahko, prav tako pa ni najlažji tokratni tedenski izziv, je pa vsekakor bolj zabaven, kot samo biti doma. Zabava za vso družino, preverjeno! https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=n1RIQ92eEahVTRNbpSI5dtdU


GEOCACHING

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=q2YcaCagmQlMNYhYX7sjDRYN

Z aplikacijo Geocaching se lahko vaš sprehod ali izlet spremeni v avanturo. V naravi ali urbanem okolju iščete skrite ‘zakladke’ in se tako, poleg tega, da ste aktivni, še naučite nekaj o orientaciji. Pri tem pazite na trenutne prepovedi. Veliko užitka na izletniški avanturi vam želimo učitelji športa.


NAMIZNI MED DVEMA OGNJEMA

Dragi učenci!

Za namizni med dvema ognjema potrebujete: dva valja, ki ju premore vsako gospodinjstvo (sredina toaletnega papirja), žogici iz aluminijaste folije, zamaške od pijač (mleko, sokovi, jogurti ipd.) ter 2 krat po 5 figuric. Valja nalepite na mizo z lepilnim trakom, figurice pa razporedite tako, kakor kaže videoposnetek (ali pa po vaši želji). Najbolje je igrati z nasprotnikom (brat, sestra, oče, mama, dedek, babica) predvsem zato, da ni potrebno po vsakem nizu “strelov” pobirati streliva, še najbolj pa zato, ker je prijetneje igrati v družbi.

Vsak od igralcev ima 5 poskusov; to ponavljata, dokler eden ne podre vseh figuric.

Da pa to igrico povežemo z gibanjem, dodamo še: po prvem zgrešenem strelu naredite tri sklece, po drugem tri počepe, po tretjem zgrešenem strelu pa tri trebušnjake in tako vse do konca igre.

Zmaga igralec, ki prvi podre vse figurice, poraženec pa mora zmagovalcu narediti kakšno uslugo (pripraviti pijačo, sendvič, pospraviti posodo ipd.).

Igro seveda igrate lahko tudi sami, in če nimate primerne mize, lahko igrate tudi na tleh. Najbolje pa je, da je površina gladka.

Uživajte v igri in telovadbi ter ostanite zdravi!

Andrej Lapuh


NAREDI SI GOL (video)

Učitelj Andrej Lapuh svetuje:

Doma lahko izdelaš gol iz odpadnih stvari, ki ležijo po hiši, kleteh ali kje v okolici bivalnih površin. Mi smo za izdelavo gola porabili približno 4 ure, a smo se zelo potrudili. Vi učenci pa lahko uporabite namesto pravega gola mizo, stol, omaro ipd. Za izdelavo table pa karton, škatlo ali pa kakšno staro rjuho, majico ipd. Naj vam dela domišljija.

Štetje točk je prav tako prepuščeno vaši izbiri. Lahko npr.: Koliko točk dosežete z 10 streli, koliko strelov porabite, da pridete do 3000, 5000 itd. Če imate možnost igrati na vrtu, igrajte na vrtu. Če igrate v zgradbi z več prebivalci pa vam toplo priporočam žogico iz mehkega materiala.

Lahko je klobka nogavic, ki jih obviješ s selotejpom, zmečkan papir, ki ga prav tako malce ojačaš s selotejpom ali pa s klobko volne. Če imate material za izdelavo gola in če imate čas in predvsem voljo, vam pripiročam, da se lotite izdelave. Sliko končnega izdelka pa bi bilo dobro poslati gospodu Igorju, ki bi vaš izdelek tudi analiziral in morda tudi ocenil. V glavnem učenci, uživajte v gibanju in pustite domišljiji prosto pot.


ODBOJKA DOMA

Učitelj Andrej Sosič je pokazal, kako treniramo odbojko doma:

2. del: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=E1d4bUgkkNcJ86cQkRCENMTl

1. del: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=I2GebSjXZiRVOhT4fUH2FFMu


OVIRATLON

Naš učitelj Miha Juvan je dokazal, da se z malo domišljije da poskrbeti za zabavo in miganje tudi doma:

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=t1rKaYdKcgNqIK8AnCrkcCTH


ŠPORTNI KROG (igralna deska-pdf)

video navodila


VADBA S KOORDINACIJSKO LESTVIJO

Vadba s koordinacijsko lestvijo je super popestritev vsakodnevne vadbe, najboljše pri vsem skupaj pa je, da prave lestve sploh ne potrebujete.

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=p1YUrbCbQyWRR2h9OoJdxjUH


VADIMO DOMA

Pozdravljeni! Vadili bomo na stopnicah. Lahko na domačih v bloku, v hiši ali najbolje na prostem. Pred začetkom vadbe se moramo ogreti, po njej pa narediti raztezne vaje. Vadbo izvajamao samo gor grede po stopnicah, dol grede pa hodite ali počasi tečete, da ne pride po poškodb. Vsako izmed vaj izvajate 30 sekund do minute, cel sklop pa ponovite 1x ali 2x. Ostanite zdravi in aktivni! Učitelji športa.

VADBA NA STOPNICAH (3. 4. 2020): https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=u3jjRFLPk4ImgiLYFaVk7p9a

4. SKLOP VAJ (30. 3. 2020): https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=J1kcaFqbjNYPsWHVBGphDPmc

VAJE OB ČRTI (27. 3. 2020): https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=C2HdqJNCcsaQspVFourO7roc

3. SKLOP VAJ (26. 3. 2020): https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=B1U3NYkOYCkuPOgRdphudEKw

2. SKLOP VAJ (22. 3. 2020): https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=R2ZNZbpaNEciKdfccjDOosAi

1. SKLOP VAJ (19. 3. 2020): https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=r1fJEPNYXWXRooXgQVeXiP5Y


VAJE ZA RAVNOTEŽJE

Ravnotežje je motorična spodobnost, ki se jo da z redno vadbo zelo razviti. Lahko ga vadimo praktično kjerkoli. V tokratnem videu bomo ravnotežje lovili na izletu v gozdu: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=s2dEVVPMUajWZYukPXIcrMXQ

Naš učitelj Andrej Lapuh je pripravil nekaj kratkih vaj, ki jih lahko vsak izvaja povsod:

  1. VAJA: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=M1LrbHImbN7ULRpWiX9TzcRG
  2. VAJA: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=QlLJjgPh6ecUXrMYOkMbazNy
  3. VAJA: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=I2NRuSaVYCLeANhmT4AZz0Zz

Pa še tri igrice za kratkočasje:

  1. MINIKOŠ: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=PITTrJKTFYfMYvcNdxQM9WED
  2. NAMIZNI NOGOMET: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=M2GCWQceLaeLUbELYw7yLYvc
  3. NAMIZNA KOŠARKA: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=mJ8NZ9QPRDaPmbdko8qroYUn
(Skupno 7.736 obiskov, današnjih obiskov 1)