Učenci 8. a, b, c in d smo se v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine v sredo, 27. septembra 2023, podali po Prešernovih sledeh.   

Od šole smo se proti mestu odpravili peš in se v ožjem in širšem središču ustavili na 15 točkah, povezanih s Francetom Prešernom: ogledali smo si stavbe, kjer je stanoval, delal, se družil s prijatelji in z drugimi pomembnimi Slovenci tistega časa. Delo je potekalo po skupinah. Sproti smo na zemljevidu označevali točke, kjer smo se ustavili. Ob vsaki točki smo si prebrali besedilo in reševali naloge z učnega lista. Ob tem smo odkrivali tudi ostale pomembne osebe, povezane s slovenskimi književniki: Matijo Čopa, Andreja Smoleta, Julijo Primic, Valentina Vodnika, Žigo Zoisa, Primoža Trubarja in Jožeta Plečnika.  

Ker v letu 2023 obeležujemo 100. obletnico smrti Ivana Tavčarja, smo pot povezali tudi z njim. Ugotovili smo, da sta imela s Prešernom kar nekaj skupnih točk: oba sta na Dunaju študirala pravo in oba sta imela svojo odvetniško pisarno, Ivan Tavčar pa je bil tudi župan Ljubljane.

Ob spoznavanju Prešernove in Tavčarjeve poti smo se spomnili svoje kulturne dediščine in na koncu ugotovili, da smo prehodili skoraj osem kilometrov in naredili 11.000 korakov. 

(Skupno 379 obiskov, današnjih obiskov 1)