V okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine smo se šestošolci v ponedeljek, 2. 10. 2023, podali na sprehod po Ljubljani, kjer smo si ogledali 22 znamenitosti in se o njih poučili. Naš cilj je bil odkriti bogato kulturno in umetnostno zgodovino mesta ter bolje razumeti, kako so pretekli dogodki oblikovali našo prestolnico.

Ogledali smo si čudovite arhitekturne bisere, kot so Opera, Drama in Tromostovje, se sprehodili mimo kipov dveh najpomembnejših slovenskih pesnikov, Valentina Vodnika, avtorja prve slovenske pesniške zbirke, ter Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika. Spoznali smo dva hrama učenosti, Vegovo šolo ter Univerzo v Ljubljani, s katerima se bomo nekateri zagotovo še srečali. Poučili smo se o rekah, ki jih slavi Robbov vodnjak, ter številu in pomenu zmajev na Zmajskem mostu. Omenili smo še nekatere pomembne umetnike z različnih področij in njihov prispevek k oblikovanju slovenske kulture in družbe (Oton Župančič, Jože Plečnik). Ob vseh velikih osebnostih smo se počutili tako majhne kot takrat, ko smo stali pod Nebotičnikom, nekoč najvišji stavbi na Balkanu.

Kulturni dan nam je pomagal bolje razumeti, kako so zgodovina, umetnost in kultura povezane z našim mestom. Spodbudil nas je k razmišljanju o pomenu ohranjanja kulturne dediščine ter spoštovanju različnih vidikov naše bogate preteklosti.

(Skupno 237 obiskov, današnjih obiskov 1)