V petek, 2. 2. 2024, je na OŠ Koseze potekalo ekipno šahovsko prvenstvo ljubljanskih osnovnošolcev in osnovnošolk. Pred samim tekmovanjem smo imeli precej težav, da smo sestavili želeno število ekip, saj je v zadnjem trenutku zbolelo kar nekaj tekmovalcev. Tako je bilo potrebno hitro poiskati zamenjave za vse obolele. Vsi učenci, ki so tekmovali namesto bolnih sošolcev, si zaslužijo posebno pohvalo, saj je bil to njihov prvi šahovski turnir. 

Nastopili smo s petimi ekipami. Med dečki do 15 let sta šolo zastopali dve ekipi, enako tudi med dečki do 12 let, ekipa deklic pa je nastopala v konkurenci deklet do 12 let. 

Šahistke, vse učenke 5. c-razreda (Zala Časar, Karin Virant in Nuša Zega), so na tekmovanju odigrale 6 partij. Zabeležile niso niti enega poraza, dosegle so 2 remija in kar 16-krat zmagale. Na koncu so bile prepričljivo najboljše. Družbo na zmagovalnem odru pa so jim delale učenke OŠ Nove Jarše in OŠ Koseze. 

Dečki do 12 let so odigrali 7 partij. Prvo našo ekipo so sestavljali Naj Novak, Tomaž Markovič, Aleksej Mladenovič in Jon Kvaternik. Za drugo ekipo pa so šahirali Miloš Popović, Tim Bečaj, Maj Noel Anđelić in Adian Čaušević Hasanović. Vsi učenci druge ekipe so bili novinci na šahovskih turnirjih. Po odigranih sedmih partijah so fantje iz prve ekipe zbrali 16,5 točke, kar je zadoščalo za odlično tretje mesto. Boljši so bili le vrstniki OŠ Vič (19,5 točke) in OŠ Milana Šušteršiča (23,5 točke). Naša druga ekipa je zbrala 12,5 točke, kar je na koncu zadoščalo za deveto mesto. 

Najkakovostnejše partije so se odvijale v konkurenci fantov do 15 let. Prvo ekipo so sestavljali Maks Veselič, Leo GlavačDanel Keserović in Mark Trobec Pahor. Maks in Leo sta bila ponovno razred zase in ker sta izredno kakovostna igralca, je bilo tudi ostalima tekmovalcema v ekipi malce lažje tekmovati. Na prvih dveh deskah sta zanesljivo premagala vse svoje nasprotnike. Tudi Danel in Mark sta bila odlična. Ekipa je na koncu zbrala kar 24,5 točke od 28 možnih, kar je pomenilo prepričljivo zmago s kar 4,5 točke prednosti pred OŠ Prežihov Voranc. Tretje mesto je osvojila OŠ Miška Kranjca. Ta ekipa se je z zmago uvrstila na ekipno državno prvenstvo, ki bo potekalo marca. 

Drugo ekipo so zastopali Leon Janjić, ki je zelo dobro igral na prvi deski in za ekipo prispeval kar 5 točk,  Andreas Simić, Maks Dolinar in Aleš Vogrin. Slednja dva sta se turnirja udeležila prvič. Fantje so po odigranih sedmih partijah zbrali 11,5 točke, kar je zadoščalo za deveto mesto. 

mentor Andrej Sosič

(Skupno 366 obiskov, današnjih obiskov 1)