V soboto, 13. 1. 2024, je v Mariboru potekalo osnovnošolsko državno prvenstvo v šahu. Na tekmovanje se je bilo moč kvalificirati prek področnih prvenstev. Posledično je bila konkurenca na turnirju zelo močna, saj so na tekmovanju igrali vsi najboljši mladi šahisti in šahistke iz Slovenije. Naša najboljša šahista, Leo Glavač in Maks Veselič, sta igrala med dečki do 15 let, med deklicami do 12 let pa je igrala učenka 5. c-razreda Karin Virant. Učenci in učenke so igrali devet kol po švicarskem sistemu. 

Vsi trije šahisti naše šole so dosegli izvrstne rezultate. Med deklicami do 12 let je KARIN VIRANT zasedla odlično 13. mesto. Karin je igrala odlično in zbrala kar 5,5 točke. Potrebno je omeniti, da je bil to za Karin prvi tako zahteven turnir, zato je uspeh toliko večji. V konkurenci je igralo 47 deklet. 

Naša tekmovalca do 15 let imata s tovrstnimi turnirji že kar nekaj izkušenj, kar pa ne zmanjšuje njunega uspeha.  V izredno zahtevni konkurenci je MAKS VESELIČ postal državni podprvak, kar je največji uspeh “jakopičevih” šahistov do sedaj. Po spodrsljaju v drugem krogu je nizal zmago za zmago. V predzadnjem krogu je uspel remizirati z zmagovalcem turnirja Jernejem Kozlovičem. V zadnjem krogu je ponovno zmagal, zbral 7,5 točke in končal na odličnem drugem mestu. LEO GLAVAČ je tekmovanje zaključil na 11. mestu s šestimi zmagami in tremi porazi. Tudi Leu ni manjkalo veliko do uvrstitve med prve tri, saj je za končnim tretjim mestom zaostal vsega pol točke. 

Vsi trije tekmovalci si za svoje nastope zaslužijo velike čestitke. 

Andrej Sosič

(Skupno 356 obiskov, današnjih obiskov 1)